X
Bli medlem
Till toppen

Surf SM 2011 inomhus avgjort!

4 februari, 2011 av Ants Neo

Idag genomfördes världens första officiella svenska mästerskap i inomhus-surfing, på Himlabadets Surfstream i Sundsvall. Sub Surfers ställde upp med fyra tappra surfare, varav en kom till final.

Himlabadet har Europas enda Surfstream, en anläggning som fungerar med brädor med fenor. Ett gäng turbiner sprutar iväg vatten med 50km/h som en ca 20cm tjock flod som är nästan 5m bred. I ”floden” är en vinklad brant bank placerad, vilken ger en peelande våg som slutar i en tube. Man använder kortare, men hyfsat breda brädor som tål bailouts, vilket sker i stort sätt varje åk. Vågen blir ca 1,5 m hög och känslan är som att åka bräda utan rep bakom en båt med som skapar en maghög våg. Skillnaden är att den ultimata wake-surf hastigheten ligger på runt 12 knop, vilket är mindre än halva hastigheten mot denna Surfstream. Det betyder att energin i vattnet måste ta vägen någontans och det kan alla som nu kört Surfstreamen intyga. Precis alla var helt mörbultade av alla wipe-outs och möra av själva surfingen, där energin verkar gå från fötterna ända ut i nacken = grym träningsverk.

Finalisterna: John Malmqvist (4:a), John Sahlin (3:a), William Åhlund (1:a), Marcus Boman (2:a)

Från Sub Surfers ställde Patrik Ekström, Rodrigo Valdebenito, John Malmqvist och jag (Ants Neo) upp. Patrik och jag hade oturen att möta finalisterna 1:an och 3:an i vårt första kvalheat, de är locals i anläggningen då de jobbar där, så vi åkte ut trots Patriks vilda wipe-outs och mina bomb-drops. Rodrigo som var en av de få två som kör goofy, hade det mycket svårare att ställa in sig i den branta vågen, men körde efterhand bättre och bättre. Bäst gick det för John som tog sig ända till final. Han kunde nog blivit tvåa om han satt sin 50/50 cross-step på bryggan, men motståndet var för hårt. Trean John körde hård power-surfing och djupaste tube rides. Tvåan Marcus (som också driver butiken Surfers Paradise i Varberg), ägde vågen genom att rida den kanske snyggast av alla, men det räckte inte mot William som hade både tricken, åkningen och kreativiteten med sig.

Finalheatet & placering:
1. William Åhlund, Himlabadet Sundsvall
2. Marcus Boman, Surfers Paradise
3. John Sandin, Himlabadet Sundsvall
4. John Malmqvist, Sthlm Sub Surfers

.
Sthlm Sub Surfers deltagare vill tacka Svenska Surfförbundet, Himlabadet och sponsorerna för en riktigt grym helg. Ordförande Martin Bylund med medhjälpare gjorde ett mycket bra arbete. Vi fick alla surfa till det blödde om armbågarna, stukad fot, stela nackar, onda ryggar, trötta ben och axlar trots att man inte behövde paddla alls, men inte ens det kommer att hindra oss från att komma tillbaka nästa gång. Ja det ryktas redan nu att det kommer bli ett återkommande event.

DN.se skrev en liten artikel om detta, läs här

Efter tävlingen blev jag intervjuad av olika media och projektet Slussen Surf Wave 2010 kom på tal. Det slog mig att jämföra kraften i denna Surfstream med kraften vi kommer kunna få till i Slussen, skillnaden är så stor att den är svår att begripa och det utan att använda någon tillverkad energi. Surfstreamen i Sundsvall genererar 1 kubik i sekunden med 50 km/h. Slussen kommer att kunna generera ett par hundra kubik till över 2000 kubik i sekunden(!!), de borde betyda att vi kan skapa en både bredare och högre våg och varför inte flera vågor i följd som har olika form för olika nivåer av åkare. Nämnas kan också att möten de närmsta veckorna är inbokade med stadens projektledare för projektet.

.

Video från hela finalen som var på 15 minuter:
.

.

SVT Play – SM-programmet nästa för inomhussurfning? (vad fan det heter surfing inte surfning, skräpning SVT!)

.

.

SVT Play – De surfade efter SM-medaljer:

.

Såhär ser anläggningen ut utan vatten:

.

En lite bättre ihopklippt film från eventet:

  • Bli medlem nu!