X
Bli medlem
Till toppen

Intervju: Sub surfaren Fredrik Lindstål (c)

13 september, 2010 av admin

Nu inför valet passar vi på och presenterar vår subsurf-medlem som kandiderar till riksdagen som #13 på Centerpartiets valsedlar i Stockholms stad. Ants Neo, vår sekreterare och initiativtagare i föreningen träffade Fredrik Lindstål på en lunch på Kulturhuset (givetvis med kravmärkt mat) och snackade surfing, skateboard och även en del politik.

Fredrik är uppvuxen i Åkersberga och är en av grundarna av Åkersberga Boardboys och har skejtat, surfat och åkt snowboard i hela sitt liv.

Fredrik gillar åtminstone vågsurfa på vänstervågor!

Sub Surfers som förening tar ju förstås inte parti för någon speciell politik annat än den som påverkar brädåkare i Stockholm direkt, men detta är faktiskt en riktigt stor och intressant nyhet att du, en av oss, nu satsar på att slå dig in i den politiska banan på allvar. Att detta sedan på ett eller annat sätt kommer gynna oss brädåkare är ju något helt fantastisk. Ja, det verkar som det tar generationer för nya sporter/livsstilar att ta sig in i maktens korridorer, men vi närmar oss steg för steg.

Fredrik, berätta, vad är det som driver dig till att vilja bli politiker?

Ja, att vilja bli politiker är kanske inte det vanligaste karriärsalternativet. Men i grund och botten handlar det om att jag inte är så värst nöjd med det samhälle vi lever i idag. Jag vill skapa verklig förändring! Att ha växt upp med brädkulturen gör att jag ser mig som ett viktigt alternativ till den väldigt vanliga bakgrund de flesta politiker har. Skejtare har alltid varit outsiders. Vi är vana vid att sparka underifrån och jag kommer aldrig att dra mig för att stå upp för min sak och våga gå min egen väg om jag måste. Det har jag gjort i hela mitt liv.

Hur ser du på möjligheten att påverka, går det, eller är det ett oigenomträngbart system förunnat endast vissa?

Kul att du frågar för det var just det här som är mitt stora driv. Jag vill utmana det systemet som finns och se om vi har en verklig demokrati. För mig är politiken en stängd värld som styr samhället utan att egentligen veta vad folk vill ha. Trovärdigheten är borta och kvar är ett gäng proffspolitiker som tävlar i att smutskasta varandra på bästa tänkbara sätt. Jag kandiderar till riksdagen för att utmana demokratin och se om det är möjligt för en helt vanlig människa att komma in i den politiska världen och påverka. Om ett par veckor vet vi om det är möjligt! Men det har varit en väldigt tuff resa och jag har lärt mig enormt mycket om den politiska världen på vägen. Men jag är faktiskt hoppfull!

Kul och intressant att du säger det. Subsurfers styrelse har ju gjort en resa, framförallt de senaste sex åren med våra skatepark projekt, där vi sett hur beslutprocessen hos stadens myndigheter och politiker fungerar. Vi kan nu summera det att, varje enskild person eller som förening kan påverka staden. Dock så gäller det att ha en stark vision, tålamod, envishet och det underlättar och går snabbare om man tidigt vet hur staden fungerar och vilka man ska kontakta först.

Jo men jag håller med. Det går att påverka, men drivet måste vara 100%. Men jag är otroligt trött på att man fortfarande ser på framförallt skateboard med viss misstänksamhet och fördom. Det är först nu man verkligen börjar se potentialen och sakta ge skateboard det utrymme som sporten förtjänar.

Jag tycker att den nya bowlen i Kristineberg är ett jättebra exempel på hur man ser på skateboard. Medan skejtare fick kämpa stenhårt för varje tum av betong, ”passade man på” att också utveckla en konstgräsplan för fotboll för ett par miljoner. En plan som ofta är helt tom, medan massor av peppade skejtare hänger i poolen.

Så om du vinner en plats i riksdagen, så kommer vi brädåkare kunna forma staden till ett fullkomligt paradis vare sig det gäller skateboard, snowboard eller surfing?

Absolut! Framförallt tror jag att det är väldigt viktigt att vi har politiska representanter för brädsport. Vi lever fortfarande i skuggan av de etablerade föreningsidrotterna som fotboll och hockey. Att lyfta våra frågor inifrån politiken kommer att göra att våra sporter legitimeras så att vi kan satsa mer och bli inkluderade i budgetbeslut och planeringen av framtidens Stockholm. Det händer ju enormt mycket nu tack vare Subsurfers och ditt engagemang Ants, men politikerna är skyldiga oss så mycket mer. Och jag ska se till att få dem att förstå hur mycket samhället får tillbaka av att satsa på brädåkning. Det kommer jag att jobba stenhårt för!

Tack! Du kör de flesta brädsporterna, men beskriv det lite, vad är roligast, eller hur ser du på det?

Ja just nu är det surf som är allt. Och inte minst Sverigesurfet. En bra dag på Torö kan jag leva länge på.  Och de sällsynta dagarna på Väddö lever i minnet en livstid. Jag tillhör också dem tycker att det är superskoj att sporten växt så mycket i Sverige, även om jag har djup respekt för sportens regler att inte ”outa” spots.

På skejtfronten är det mest miniramp som gäller. Brukar hänga i microrampen i Rålis och smaka på snabba böjar. Jag bor i Horstull så det är hyfsat nära också. Men drömmen är en miniramp vid vattnet på Långholmen!

Jag håller med dig, surf och speciellt surf i Sverige när det är bra, är helt priceless, man känner av ett lyckorus i flera dagar efteråt.

Vad är skateboard för dig?

Skateboard är den sport som format mig! Hur jag klär mig, musiken jag lyssnar på, konsten på mina väggar och med vilka ögon jag ser på samhället. Jag växte upp i Åkersberga och började skejta när jag var typ tio. Då var det ställen som Huvudsta och p-garaget i stan gällde. Med tiden fick vi också en park i Åkersberga men det var mest rackliga hemmabyggen som gällde.

Det jag tycker är mest unikt med skateboarding är hur det påverkar kreativiteten. Alla skejtare jag känner är väldigt kreativa människor som lyckas otroligt bra i sina liv. De flesta är egenföretagare och alla har en intressant och ofta alternativ syn på livet, och gör fantastiskt roliga grejer hela tiden!

Favorit trick?

Långa svepande frontside boardslides och gigantiska pop shuvits tailgrab

Några brädåkare du vill namndroppa, vilka brukar du hänga med?

Det är lite kul att Johan Hising, som i mitt tycke är Sveriges bästa snowboardåkare, är min kampanjchef. Annars hänger jag mycket med just snowboardåkare grymma åkare som t.ex. Hampus Mosesson.  Jag kan ju inte precis säga att jag är på den nivån det är sjukt inspirerande att det går så bra för dom! Det blir en hel del gubbskejt med Transitiongänget också.

Hur ofta åker du? Tror du att det kommer bli mindre om du kommer in i Riksdagen? Eller kommer talmannen mötas av en skylt ”Gone surfing”

Haha, ja varför inte! Nä allvarligt så kommer det ju såklart bli mindre av den varan. Framförallt Sverigesurfet som tyvärr är ganska tidskrävande och osäkert. Just nu åker jag på de flesta prognoser och skejtar miniramp hyfsat ofta. Drog ut ett ledband i början av sommaren dock så just den här sommaren har varit sjukt dålig på skejtfronten. Och vad gäller Sverigesurfet så har det ju varit sämsta sommaren i mannaminne. Men hoppas också på lite semestersurf. Jag är sjukt sugen på lite varmt vatten så jag hoppas på Sydamerika i vinter, om tid o pengar finns.

Men jag kan ju säga att om det blir en stående våg vid Slussen så blir det ju en annan femma. Och jag kommer att göra ALLT som står i min makt för att vi ska få igenom detta.

Tack Fredrik och hoppas du hinner med lite bräda mitt i valruschen trots allt och jag får önska dig lycka till med ditt nya projekt som politiker. Kommer följa det med stor spänning och jag är säker på att detta kommer påverka brädsporterna mycket positivt framöver.

Tack själv Ants. Njae så värst mycket skejtande har det inte blivit, men tänkte hinna med en morgonsession i Kristineberg i veckan. Förhoppningsvis kommer vi att köra lite kompishäng och ett parti S.K.A.T.E nere vid Hornstull på lördag, som avslutning på kampanjen. Men nu är det nedräkning och sen kör vi!

Fredrik Lindstål har en egen webbsida där du kan läsa mer om honom och följa hans politiska karriär

www.lindstal.se

  • Bli medlem nu!