X
Bli medlem
Till toppen

Vår historia

Sthlm Sub Surfers är en förening som bildades redan 1984 för att främja brädsportlivstil i storstockholmsområdet (främst skateboard, snowboard, vågsurfing). Sedan 2010 har föreningen omstrukturerats till ett förbund för dess lokala klubbar.

 

Huddinge Bräd Army – Den första tiden

Föreningen Sthlm Sub Surfers startades redan under tidigt 80-tal, under namnet Huddinge Bräd Army, av initiativtagarna Anders Svensson, Jan Olsson Loftén, Magnus Nannesson m.fl. Medlemmarna samlades oftast kring Stuvsta vattentorn i Huddinge där de byggt sin vert-ramp eller Hollywood ramp som det på den tiden kallades för. Med tiden växte föreningen och fick fler och fler medlemmar från andra delar av Stockholm. Huddinge kommun var vid denna tid aldrig särskilt intresserad av att stödja föreningen, som bekostat allt material för rampen själva och med hjälp av en sponsor, medlemmen Jan Olsson Loftén, från Huddinge och som genom sitt skateklädmärke ”Jo Lines” hade kunder som bl.a. Tony Hawk och Lance Mountain. Dessa, som är två av världens bästa skateboardåkare besökte flera gången rampen Huddinge för att åka lite med föreningens medlemmar. Skateboard var tidigt 80-tal trendmässigt helt ute och det var mycket sällan skateboardåkare syntes till på gatorna. Sammanhållningen var därför mycket stark mellan de som fortfarande åkte. Pengar saknades alltid till att underhålla rampen och föreningen började 1984, i brist på stöd från Huddinge kommun, att söka sig till hela Stor-Stockholm. I samband med detta började föreningen kalla sig Stockholm Suburban Surfers istället, förkortat Sthlm Sub Surfers eller bara SSS. SSS förkortningen är också en dubbelsynonym på föreningens fokusområden: ”Skate/Snow/Surf”.

 

Jakten på en central anläggning i Stockholm

Rampen i Stuvsta blev efterhand mycket välbesökt och föreningen stod som värd för flertalet Svenska Mästerskap och Sverige Cup tävlingar innan den revs i mitten av 80-talet. Föreningen med Anders Svensson och Ants Neo i spetsen sökte nu en ny plats för en ramp centralt i Stockholm, men nekades att bygga under Lilla Västerbron i Rålambshovsparken(!) Jakten på plats gick vidare och under tiden åktes det mycket street, dvs på gatan. Ett lyft kom 1988 när föreningen med Ants Neo och Becket Colon byggde en stor vert-ramp i Huvudsta i Solna och ännu bättre blev det några år senare när Becket engagerade sig och byggde en mycket stor ramp utanför Fryshusets gamla lokaler i östra Hammarbyhamnen. Efter en tid byggdes ett varmluftstält över delar av rampen och 1994 fick föreningen flytta in i Fryshusets gymnastikhall, Neo Hallen.

 

Fryshusets skatepark är alltjämt den enda skateparken som kan nyttjas vintertid av Stockholm ca 25 000 skateboardåkare.

Efter att detta mål uppnåtts förlorade föreningen sin bärkraft, då målet i princip uppnåtts. Av detta skäl skänkte föreningen en tid senare alla 900 medlemmar till KFUM/ Fryshuset.

 

Highvalley Classic & Festival

Under några år från slutet av 90-talet låg föreningen ganska lågt men 1999 arrangerades första upplagan av “Highvalley Pipe & Longboard Session” efter att Ants Neos gamla hund ”Ester” hittat 2 st full pipes och en 900m asfalterad backe på Högdalstoppen i Högdalen (Highvalley) söder om Stockholm. ”Highvalley Classic & Festival” fortsatte att arrangeras hela 9 gånger fram till år 2004 då 100 åkare deltog och över 2000 i publik tittade på och festade. Longboardeventet hade blivit en klassiker och kickade igång skateboardscenen i Stockholm varje vår. Eventet tog en paus från 2004 – men 2009 arrangerades det igen – till stöd för bygget av Highvalley Skateworld.

 

Highvalley Skateworld

Highvalley Classics eventen ledde till att föreningen ”Sthlm Sub Surfers” vaknade ur sin vila.  År 2002 lade Stockholms stad fram sitt stora 50-miljoner projekt ’Söderorts visionen’ för medborgarsamverkan.  Vid ett möte mellan politikerna och medborgarna i folkets hus i Farsta/Vantör 2004 presenterade föreningen således sin vision om projektet ”Highvalley Skateworld”. Den gick ut på att i Högdalen bygga den ultimata skateanläggningen, där alla skateboardens olika stilar skulle få lika utrymme. Det projektet blev till slut det enda bestående projektet av hela 50-miljoners satsningen för medborgarsamverkan mot myndighetsförakt i Söderort(!) 2008 togs det efterlängtade beslutet att för 30 miljoner bygga hela anläggningen med alla dess områden. Tyvärr ville inte övriga förvaltningar skjuta till några pengar till infrastrukturen – vilket ledde till att byggnationen inte kunde göras klart. Men trots allt så invigdes September 2012 äntligen etapp 1 av anläggningen, dvs Mega Ditch för slalom/cruice, Bowlride, Freestyle flatland och Kids park. Men ännu ingen streetplaza tyvärr(!) Av tekniska skäl var det nödvändigt att bygga de andra delarna först.

 

”Alla för en och en för ALLA”

Highvalley Skateworld skall när det är färdigbyggt bli Europas största skatepark och sannolikt den enda i världen med alla skate stilar ”discipliner” samlade på en plats. Kampen går  därför vidare för att få etapp 2 genomförd, dvs streetplazan, pool parken och upprustning och en startramp till ”longboardbacken”.  Etapp 3 består i en ny inomhusanläggning på 2000 kvm för samt anläggande av den snabbare downhillbanan från en av Högdalstopparna. Politikerna har lovat att bygga även etapp 2 men försöker gärna “glömma” vad de utlovat. Därför är det viktigt att så många som möjligt fortsätter att stödja föreningen genom att bli medlemmar.

 

En skateboardpark i betong i alla Stockholms kommuner

Många beslut har kommit och gått kring Highvalley under åren och föreningen har tidvis kastats mellan hopp och förtvivlan medan projektet har dragit ut på tiden. I väntan på Highvalley har föreningen startat flera nya projekt, under devisen ”en betongpark i varje kommun i Stor-Stockholm” som nu står helt eller delvis färdiga. Sammanlagt ca 60 miljoner kronor har arbetats fram för dessa projekt. Ett av dem är, ironiskt nog, Rålis Skatepark – under Lilla Västerbron i Rålambshovsparken.

Andra parker som föreningen och dess medlemmar arbetat fram ligger (eller ligger snart i) Medborgarplatsen (Björns trädgård), Tumba, Tyresö, Gustavsberg, Huddinge C, Haninge, Sollentuna, Åkersberga, Skogås, Täby.

 

Longboard Stockholm

Nätverket Longboard Stockholm har byggt ett fantastiskt nätverk för Stockholms Longboardåkare. För att få ut mesta möjliga för Stockholm både gällande åkytor och roliga event har nätverkets skapare och styrelsen i Sub Surfers enats om att ”slå ihop” nätverket och föreningen. Det första event vi hjälptes åt tillsammans med var ”The Gathering” sensommaren 2012. De flesta i nätverket (närmare 3000 longboardåkare) är ännu inte medlemmar i Sub Surfers men vi ser fram emot att hitta den bästa tänkbara dynamiken med en förening i grunden för nätverkets arbete.

 

100% medlemstillväxt

Med tanke på att allt arbete bedrivs oavlönat och ideellt så kan ni förstå att mycket hjärta lagts ned i detta och att föreningen varit och är en avgörande kraft för utvecklingen av framförallt Skateboarding i Stockholm. Medlemstillväxten senaste året har legat på ca 100% och gått från ca 750 medlemmar till 1500 st. (2011-09 till 2012-09)

 

Sub Surf Mag

Sub Surf Mag var föreningens medlemstidning som trycktes i uppemot 1000 exemplar per utgåva och spreds på tävlingar runt Sverige och till våra uppemot 800 medlemmar. På den tiden kostade datorer och skrivare flera hundra tusen så tidningens layout fick vi klippa och klistra ihop med papper, sax och lim. Till en början tryckte vi också på farsans kopiator. Framåt 90-talet blev datorerna billigare och tidningen bytte namn till Jointless Mag i kanske bara ett nummer för att sedan försvinna.

 

Logotyper

När Stockholm Suburban Surfers bildades 1984 ritades det en rätt punkig logotyp som användes en bit in på 90-talet.

Design Mattias Wiberg

Det är lite oklart när den nuvarande logotypen skapades. Gissningsvis någon gång i mitten på 90-talet. Som ni ser är den ihopsatt av ett Kryptonics-hjul, med en skateboard och en surfbräda i mitten. Allt i en form av en smiley. Den var också en välkänd sticker i snowboardbackarna, som Snowboardåkarna från den tiden minns med nostalgi.

Ide: Ants Neo
Desing: Jesper odelius

Visionen för Highvalley Skateworld, som sattes redan 1999 när vi rippade glasfiber pipen under Highvalley Classic & Festival

– – – Visionen om den Ultimata Skateboard anläggningen – – –