X
Bli medlem
Till toppen

ABC: Bråk i skateboardparken [HS]

5 maj, 2013 av Ants Neo

SVT ABC rapporterade idag om ”bråk i skateboardparken”, ang förbudet att åka annat än skateboard i idrottsanläggningen Highvalley Skateworld i Högdalen, ett beslut som Sub Surfers drivit fram hos Idrottsförvaltningen i Stockholm.

Att det är ett känsligt ämne framgår mycket tydligt, men vi hoppas media fortsättningsvis kontaktar Sub Surfers styrelse direkt för våra officiella ståndpunkter i denna fråga. Se inslaget i ABC här

130505 SVT ABC

  • Sub Surfers är en brädsport-föreningsorganisation i Stockholm med omgivning. Vi jobbar inte med ”extremsport” eller ”actionsport”, för oss existerar inte dessa ord. Vi företräder endast våra skateboardåkande medlemmar i sporten, livstilen och snart idrotten skateboard (ang vår tredje ansökan till Riksidrottsförbundet).
  • Sub Surfers har konsekvent arbetat fram skateboardparker i Storstockholm för över 60 miljoner kronor de senaste åren. Vi har tillräckligt med skateboardåkare för att bemanna våra anläggningar och behöver därför inte samarbeta med andra sporter. Tvärtom, flera av anläggningarna är överfulla av endast skateboardåkare, men vi trängs ändå bort av sparkcyklister, som i Rålis Skateboardpark där vi kämpat 25 år(!) för att få den byggd.
  • Highvalley Skateworld, vår till hälften byggda nationalarena för alla grenar/stilar i skateboarding, är definierad som en idrottsanläggning för skateboardåkning. Det betyder att vi kan ha regler för driva skateboardparken för endast skateboardåkare.
  • Highvalley Skateworld kom till genom ett samarbete med idrottsnämden (politiker), idrottsförvaltningen (myndighet) och Sub Surfers i en överenskommelse att anlägga Europas största skateboardanläggning, en nationalarena för alla grenar/stilar av skateboarding. När Moderaterna tog över idrottsnämnden efter folkpartiet, så svek de löftet att bygga klart parken. Idag saknas flera grenar/stilar av skateboarding och anläggningen är på ca 3500 kvm av utlovade 7500 kvm. Som att projektera för en friidrottsanläggning, inte bygga vattengropen, höjdhoppställningen och endast bygga halva 400m löparbanan och sedan presentera anläggningen som färdig.
  • Vårt stora problem i detta är att vi ordnat skateboardparker för att mätta våra medlemmars behov, men nu trängs undan av ”skattebetalare” för att de säger att det är deras ”rätt” att åka i våra anläggningar med allehanda leksaker och åkdon. Vad sägs som följande vi hittar i våra skateboardparker: sparkcyklar, cyklar, rullskridskor, rollerderbygäng, motorcyklar, radiostyrda bilar, bobby cars, kundvagnar, bilar osv. Varje åkdon och åkaretyp påverkar oss olika, men generellt stör det vår åkrytm, är en säkerhetsrisk och förstör betongen(!).  • Bli medlem nu!