X
Bli medlem
Till toppen

Äkta poolparty i Rålis Skatepark

2 september, 2012 av Mikael Valier

Idag använde Sthlm Sub Surfers poolerna i Rålis Skatepark på det enda sätt som är lämpligt under rådande omständigheter.
Bad, fiske och snorkling.
Vi tycker att det är skandal att staden inte lyckas få ordning på vattnet.
Förutom att det hindrar åkningen, eftersom de fyra poolerna är vattenfyllda, så är det en enorm säkerhetsrisk.
Det behövs inte särskilt vild fantasi för att tänka sig vad som kan hända om ett litet barn ramlar i.

Entreprenören som byggde skateparken har löpande pumpat ut vattnet, men eftersom det inte finns el (!?) i närheten så kräver det ett elverk och övervakning.
När vi kom dit idag stack slang och elkabel upp ur ett till hälften öppet brunnshål, som vid provmätning visade sig vara mer än tre meter djupt och vattenfyllt.

Brunnslocket som det har sett ut i flera dagar.

Entreprenören bilade ju upp ena poolen i april för att laga en påstådd läcka i ett rör, vilket skulle stoppa vatteninträngningen. Vi var från början mycket skeptiska till att den åtgärden skulle hjälpa alls, men höll tummarna för att vi skulle ha fel. När man efter över tre månader i augusti slutligen sade sig ha åtgärdat felet och äntligen göt igen hålet så dröjde det tyvärr inte länge för att vattnet åter skulle stiga. De lagningar som har gjorts är inte heller i närheten av i den finish som parken byggdes med.

Nu sköts inte urpumpningen tillfredsställande, vilket föranledde oss att visa vårt missnöje på detta sätt.

En åtgärd som kan fungera utan att man dränerar om alltihop är att man ständigt har en pump med en nivåvakt som gör att den automatiskt slår igång och hindrar vattnet från att stiga upp i poolerna.

Vi förstår att staden kämpar med en tajt budget, men det är inte rimligt att en så här pass stor investering får skötas så här styvmoderligt.
Om det hade varit en fotbollsplan, där man sagt att de centrala delarna tyvärr är omöjliga att spela på, men ni kan väl springa lite vid sidan om, så kan var och en inse hur det mottagits. Om det hade varit en hockeyrink, där man sagt att just runt målen kan man inte spela, men runt sargen är det toppen, hur hade det tagits emot?

Till Rålis Skatepark kommer inte bara Stockholms barn och unga, hit kommer också skateproffs från världens alla hörn. Ryktet om vår fina park sprider sig otroligt fort och brett. Men det gör också ryktet om att den är vattenfylld.

Tyvärr finns det fler saker än vattnet som måste åtgärdas.

Redan innan parken byggdes beslutades att det takdropp som är avrinnning från Lilla Västerbron måste ledas bort. Men inget har gjorts och nu är betongen skadad av droppet och en del av parken är alltid blöt och hal..
För snart ett år sedan sattes ny belysning upp,som vi var med och provade ut, men fortfarande har den inte riktats in, så den gör inte sitt jobb.

De brunnslock som använts i parken är måttligt kraftigare än de som används i ett badrum, och de sitter löst, vilket medför att de lossnar när man åker över dem, vilket i sin tur leder till fall- och skaderisk.
Vi i Sub Surfers har ägnat enormt mycket ideell tid för att Rålis Skatepark skulle bli den bästa parken som gick att få. Och vi är nära… men inte i mål.

Nu är det strax två år sedan parken invigdes. Inget av dessa fel var okänt då.
Det enda staden är riktigt snabba med är att ta bort klotter. Det arbetet stöttar vi, men det räcker inte.

Vi kan faktiskt inte förstå vad det är som hindrar att detta genomförs. Vi har stor respekt för alla som jobbar hårt i staden, och vi blir vänligt bemötta, men uppenbarligen saknas det någonting – och det kan inte bara vara pengar – som hindrar detta att bli slutfört.

Vi gillar att bada, men det är bara ett sätt att åskådliggöra att något är fel.
Det är skateboard vi vill åka.

Mvh

Sthlm Sub Surfers

Foto: Dan Cousins, Peter Wernqvist med flera

  • Bli medlem nu!