X
Bli medlem
Till toppen

Webber Wave Pool – Hur det fungerar..

12 juli, 2012 av Ants Neo

Vi återkommer lite då och då till senaste om artificiella vågsurfanläggningar. Här har vi innovatören australienarens Greg Webbers project som steg för steg, år för år verkar gå lite framåt.. Det verkar lovande det hela, bara de får ihop det ekonomiskt och bygger den i en fullskalig anläggning.

Hur cool vore det inte att bygga en sådan anläggning på Årstafältet eller Gärdet i Stockholm? Läs här hur Sub Surfers provkörde surf-the-ring konceptet i Kampementsbadet under förra årets sista öppetdag(!)

Vågorna som utlovas verkar ha med storleken av poolen att göra. För en pool på 200 meter diameter, utlovas 3 meters vågor(!). Vågen skapas i poolens yttre ring, men byggs upp när den träffar stranden i mitten, bryter och vrider utåt. Lite som i verkligheten behöver man här paddla tillbaka till line up genom att dyka genom vågorna, men surfar här istället från stranden och utåt mot djupare vatten. Kanske bryter vågen på samma ställe som en stående flodvåg då det i princip är en båt som far runt och runt som skapar vågen. Det blir något underligt, som  flodsurfing eller båtsurfing, men i en miljö utan stressande strömmande vatten, dvs som en riktig våg i havet som bryter.

Surfsporter strävar att bli OS-gren framöver, för att det ska lyckas behöver sporten kunna utövas i ett större antal länder än nu, även länder utan surfkust.

Företaget söker en marknad i länder som saknar surfkust, men även till länder som har surfkust, men vill ge invånare inåt landet möjlighet att surfa. Mellan 2001 och 2011 ökade antalet surfare från 26 miljoner till 35 miljoner och beräknas fram till 2017 uppnå en surfmarknad på 132 miljarder kronor(!).

To capitalise on this growth, the Webber Wave Pool offers:

 • high quality waves, all day, every day.
 • high frequency of waves.
 • high degree of control over wave shape,
  • catering to all standards of surfing ability,
  • within the one pool at the same time.
 • high degree of scalability to suit different business models (e.g. water parks, surf stadiums, developments), in terms of
  • the size of the waves and
  • how many waves are breaking at the same time.
 • low cost per wave.
 • a new style of surfing contest that is much easier for the general public to understand, because the contestants ride identically shaped waves, making it easier to compare different performances.
 • an ideal venue for surf brands to connect with customers.

På det hela går det ut på att i en rund pool samla den skapade energin genom att ta hand om den på kommande varv. Genom att i ytterkanterna med hjälp av en släde på räls skapa vågrörelser så byggs vågen upp och den blir större för varje varv. Det skapas samtidigt två vågor efter varandra kring släden, utan att turbulens från den första stör den andra vågen. Det går att ha 10st slädar samtidigt kring surfpoolen och då få upp 20 st vågor med ca 100 personer surfandes samtidigt under en timme i anläggningen.

Denna form på anläggning ger större vågor till mindre anläggninskostnad. Det verkar smart med denna lösning, men det  vore intressant med info om hur vattnets strömmar tillbaka kring ändarna fungerar?

Läs mer om detta koncept på  www.webberwavepools.com

 • Bli medlem nu!