X
Bli medlem
Till toppen

sr.se – Skatepark i världsklass

9 juli, 2012 av admin

Världsklass – så tas Stockholms nya skatepark, som blir en av Europas största, emot av åkarna. Nu närmar sig invigningen av anläggningen som ligger i Högdalen.

– Oj oj oj, det blir världsklass på den här, säger  Ants Neo i föreningen Stockholm Sub Surfers , en av de drivande bakom arenan.

Vad betyder den här anläggningen för skatarna i Stockholm?

– Den kommer betyda väldigt mycket, det är redan tvärfullt på alla skateparker, både inomhus och utomhus, säger Ants Neo.

Det är Stockholms stad som står för kostnaderna på 30 miljoner – och vid skateparken gjuts nu de sista delarna i anläggningens ramper.

– Nu är vi väldigt, väldigt nära. En av Europas största skateparker ser vi växa fram här i Högdalen, säger Thomas Wiklund som är projektledare på Idrottsförvaltningen.

Se artikeln och lyssna på inslaget från sr.se här eller lyssna direkt här nedan

Tilläggas skall dock från Sub Surfers att det fortfarande endast rör sig om en halv Highvalley Skateworld med denna etapp 1. I överenskomna med idrottsborgarådet vi gjorde 2009, så skulle dessa 30 miljoner användas för endast skateboardytor och inte infrastruktur som toaletter, parkering och flytt av vattenrör och ledningar. Vi utlovades att det skulle bli billigare att bygga på denna nya plats än den gamla projekterade nedanför topparna.

När idrottsborgarrådet under 2010 förstod att pengarna inte skulle räcka, så utlovade hon ytterligare 15-20 miljoner för att bygga klart parken med etapp 2. Vi kom överens om att en skatevärld i Högdalen skulle skapas för följande sex stilar av skateboarding under etapp 1 och 2 och en arkitekt ritade en inomhuspark för visionen med etapp 3:

1. Slalom (bygge av mega ditch, etapp 1)

2. Bowlrider (bygge av bowlrider, etapp 1)

3. Flatland Freestyle (bygge av flatland plaza, etapp 1)

4. Street (bygge av street plaza, etapp 2)

5. Vert (bygge av pool area, etapp 2)

6. Longboard (renovering av 1000m väg från Högdalstoppen, etapp 2)

Street & vert (bygge av 2000 kvm inomhuspark, etapp 3)

Downhill (bygge av downhillbana från Hökarängstoppen, etapp 3)

Tyvärr svek den nya tillträdda idrottsborgarådet Regina Kevius det överenskomna och förvanskade visionen för parken som skulle förverkligas genom att bestämma att street-åkare ska nöja sig med att kunna åka street i ditchen. Street-åkare kan förvisso åka i ditchen, men det är absolut inte street som en gren/stil att åka street i en ditch. Det kommer dock kunna gå att åka street på walkways mellan ditch och bowlrider anpassade med street-objekt, men byggnationen är begränsad till att bli en gångväg och byggas ovanpå plattor och asfalt, där allt ska kunna tas bort vid service av vattenrör och ledningar som ligger samlat under. Så 80% av stadens skateboardåkare väntar fortfarande på en street plaza! Longboardåkarna nämnde hon inte ens trots att det står klart och tydligt i vår underskrivna överenskommelse från 2009 och de blir bara fler och fler på vägar och gator. Vertåkarnas separerade pooler med 1-2 fot vert är också en del av det överenskomna som en gren/stil av skateboarding.

Om du är intresserad av att även etapp 2 och senare etapp 3 ska byggas, så behöver Sub Surfers fler medlemmar för att övertyga politiker, myndigheter och sponsorer. Bli medlem du också inkl olycksfallsförsäkring från endast 20 kr/år, registrera här blimedlem.subsurfers.se

 

Se Sub Surfer organisationens sekreterare och initiativtagare projektet, Ants Neo med vänner provåka den snart färdiga bowlridern.

  • Bli medlem nu!