X
Bli medlem
Till toppen

Update: Rålis Skatepark pool

21 september, 2010 av admin

Det har varit minst sagt turbulent kring bygget av poolen i skateparken, så pass att vi riskerade att bli helt utan pool. Nu har det dock ordnat upp sig och det kan vi tacka Johan Sandström, Mikael Valier och Ants Neo för.

Johan pekar på nya böjen!

Konstruktören hade missat att vattnet ligger 20 cm högre än beräknat så byggarna fick höja botten med 20 cm, men skateparkbyggarna fick inte höja poolen efter det. Föreningens initiativtagare för skateparken såg sin dröm grusas, sin belöning och vision att kunna skata i Stockholm första riktigt stora pool. Denna pool skulle vara en ersättare för vertrampen som ruttnande på Rålis gräsmatta. Nu var de beredda att göra vad som krävdes för att rädda poolen så den skulle byggas efter överenskommelse. Men efter många om och men bestämde de sig för att låta poolen byggas efter det nya lägre måttet, en kompromiss. Denna kompromiss och andra fel i parken skulle ha kunnat undvikas om föreningens initiativtagare hade konsulterats under hela projekterings och byggtiden, men nu ville inte staden detta och vi visste inte hur vi skulle krävt detta vi den tidpunkten några år sedan. De pengar vi skulle kostat i arbetsinsats är larvigt låga i förhållande till den kvalité parken skulle sparats. Vi har nu lärt oss läxan för kommande skateparks.

Observera att det blir den yttre radien i mallen som blir åkytan!

Denna pool var tänkt att bli en stor och lättåkt pool som spar på gubbarnas knän och ger bra airs. Ett häng för vertgänget där inte alla riktigt trivs i de tajta böjar som de flesta pooler i Stockholm (och Sverige) byggs med.

Den nya poolen får nu följande utförande:
Drygt 2 meter svagt elliptisk botten i den djupa delen. Ellipsen fortsätter sedan in i böjen som får radie på 2,5 m till mitten. Därefter fortsätter den brantare i en ellips för att slutligen ge 10-15 cm vert. Till detta tillkommer cementcooping på ca 10 cm. Om vi hade skippat ellipsen i slutet, så hade coopingen lagts på 5 cm under vert i 2,5 m radien. Den låga delen får 1,8m radie som slutar vid vert eller ger 10 cm vert under cooping med lite ellips då. Det blir ett betydligt vattenfall mellan låga och djupa delen och vi uppskattar den till att bli ca 80 cm. Hippen blir svag och lättåkt, samtidigt som man verkligen kan se alla linjer som poolen kommer att erbjuda. Det är inte en riktig vertpool, men inte heller tajt svåråkt backyardpool. Vi tror på de nydesignade böjarna trots allt!

Support Sub Surfers, så föreningen får mer makt att få till skateparker som de ska vara! Bli medlem här från 20 kr

  • Bli medlem nu!